Een goedkoop alternatief voor calltracking via je VOIP-provider
Ben jij bezig met het doormeten van je marketingactiviteiten voor je onderneming?
Als co-founder van NoMoreTalk – builders of digital products denk ik vaak na over hoe onze marketingkanalen bijdragen aan onze doelen. En als er veel gebeld wordt, dan is call-tracking zeker handig. Maar ook vrij prijzig. Dat moet eenvoudiger en goedkoper kunnen, dacht ik zo.
Ik draaide een test of call-tracking ook mogelijk is zonder externe software en juist met bestaande systemen. En het antwoord is: ja, het is mogelijk!
De call-tracking casus
Ik had twee klanten die vaak gebeld werden, maar waar de marges te dun waren om call-tracking in te zetten. Daarnaast werden ze erg vaak gebeld met service-vragen en niet per se nieuwe klanten of boekingen.
Er is dus zeker een voordeel voor call-tracking, maar in deze scenario’s waren de kosten van bijv. adcalls en qooqie ๐ฏ๐ช๐ฆ๐ต ๐ฑ๐ฆ๐ณ ๐ด๐ฆ ๐ณ๐ฆ๐ฏ๐ฅ๐ข๐ฃ๐ฆ๐ญ door de kleine schaal en lage budgetten.
Na onderzoeken van hun systemen, bleek dat de klanten een call-service gebruiken, zoals voys, voipzeker of rinkel. En dit bleek een goede ingang voor een call-tracking oplossing.
Call-tracking alternatief instellen per stap:
Allereerst is het nodig om te kijken wat er nodig is om dit mogelijk te maken. De volgende systemen zorgden dat we deze methode kunnen maken:
- Low-code API -connector – Ik gebruik hiervoor Make.com, maar je kunt ook zapier, N8N of een soortgelijke tool gebruiken. Zelf API koppelingen liggen, lijkt me niet rendabel overigens.
- VOIP-service met webhook functies – In dit geval gebruiken we VOYS, een partij die vaak gebruikt wordt in Nederland.
- Tag Manager – hiermee zorgen dat we javascript kunnen gebruiken op de website. Je kunt het ook via PHP of een andere website code direct implementeren.
- Google Ads / META / Ads account – Dit is geen vereiste, maar als je geen paid-ads draait, dan zal call-tracking niet per se financiรซle waarde hebben.
Stap 1: telefoonnummers per source instellen
Oke, we willen dus binnen je VOIP pakket een telefoonnummer pรฉr bron aanmaken. Dus in dit voorbeeld eentje voor algemeen, een voor Google Ads en eentje voor Social Ads. Ieder nummer staat dus voor een unieke bron (of UTM source). Dit kan via je VOIP provider dashboard meestal.
Stap 2: belplan / automation met webhooks instellen
Binnen je VOIP pakket, wil je een belplan automation instellen. In mijn VOYS voorbeeld zie je hoe ik dit doet. Een aantal zijn hierbij nodig:
- Op basis van een beller stel ik een “webhook” in. De URL haal je uit stap 4 (make.com).
- Kies wanneer je deze aanroept, vaak is dit als iemand succesvol doorgeschakeld wordt bijv.
- Je kunt data meesturen, uiteraard moet het telefoonnummer dat gebeld is hier bij zitten. Overige data is nice to have!
- Bonus: voor advertentie doeleinden, stel ik een keuzemenu in, en vuur ik een conversie webhook af, wanneer iemand heeft aangegeven “ik wil boeken” of “ik wil een verkoper spreken”.
Stap 3: telefoonnummer dynamisch tonen per source
Nu, het is nodig om een script te integreren op je website, welke het telefoonnummer dynamisch aanpast aan de source. Hieronder vind je een voorbeeld die je in GTM kunt gebruiken (uiteraard je telefoonnummers updaten). Let wel op, deze code is specifiek voor hoe jouw website is opgebouwd. Dit moet altijd even gecheckt worden.
<script>
(function() {
var referrer = document.referrer;
var phoneNumberElement = document.getElementById('phone-number');
if (referrer.includes('google')) {
phoneNumberElement.innerText = '123-456-7890'; // Google Ads nummer
} else if (referrer.includes('facebook')) {
phoneNumberElement.innerText = '098-765-4321'; // Facebook Ads nummer
} else {
phoneNumberElement.innerText = '555-555-5555'; // Default nummer
}
})();
</script>
Daarnaast zul je ook moeten opslaan wat de referrer is. Dit doe ik ook vaak in Google Tag Manager of via PHP. Je kunt ook mijn andere blog erbij pakken over hoe je deze nu goed opslaat (UTM parameters opslaan per gebruiker op je website)
Stap 4: via make.com de webhooks verwerken naar alle platforms
Binnen Make.com maak ik een scenario aan (ZAP in zapier), en kies ik voor de trigger “webhook”. Deze maakt een URL aan, die ik in stap 2 gebruik. Vervolgens zorg ik dat ik iedere webhook categoriseer. Binnen make.com is dat vrij eenvoudig, maar je kunt het ook eerst opslaan.
Als laatste wil je de conversie pushen naar alle tools waar je dit wilt registreren. Vaak is dit Google Analytics / Ads, maar ook je CRM kan nuttig zijn om dit in op te slaan.
That’s it! Het is zeker een beetje growth hacking, maar dat maakt het niet minder leuk!
Kostenplaatje voor home-made call-tracking
Omdat we gebruik maken van een aantal services is het niet gratis. In geval van deze casussen gebruikten we deze tools al, dus kwamen er geen extra kosten bij kijken! In geval je blanco begint, denk aan deze kosten:
Benodigdheden | Prijs p/maand |
---|---|
Make.com | โฌ10,00 (of gratis pakket) |
Voys basisplan | โฌ19,00 |
Voys telefoonnummer per source | โฌ1,25 |
Zoals je ziet, is het niet per se goedkoop. Maar we gebruiken hier tools die je naast call-tracking ook nog normaal in je bedrijfsvoering gebruikt. En uiteraard is het verstandig om te vergelijken met bestaande tools, zoals Qookie (โฌ29-49+ per maand) en Adcalls (vanaf โฌ99,- per maand).
Caveats:
D๐ฆ๐ป๐ฆ ๐ฐ๐ฑ๐ญ๐ฐ๐ด๐ด๐ช๐ฏ๐จ ๐ช๐ด ๐ฃ๐ช๐ซ ๐ญ๐ข๐ฏ๐จ๐ฆ ๐ฏ๐ข ๐ฏ๐ช๐ฆ๐ต ๐ป๐ฐ ๐ด๐ต๐ข๐ฃ๐ช๐ฆ๐ญ, ๐ฐ๐ฏ๐ฅ๐ฆ๐ณ๐ฉ๐ฐ๐ถ๐ฅ๐ด๐ท๐ณ๐ช๐ฆ๐ฏ๐ฅ๐ฆ๐ญ๐ช๐ซ๐ฌ ๐ฆ๐ฏ ๐ฑ๐ญ๐ถ๐จ&๐ฑ๐ญ๐ข๐บ ๐ข๐ญ๐ด ๐ฃ๐ช๐ซ๐ท. ๐ฒ๐ฐ๐ฐ๐ฒ๐ช๐ฆ, ๐ฎ๐ข๐ข๐ณ ๐ฉ๐ฆ๐ต ๐ช๐ด ๐ฅ๐ถ๐ด ๐ธ๐ฆฬ๐ญ ๐ฎ๐ฐ๐จ๐ฆ๐ญ๐ช๐ซ๐ฌ (๐ฆ๐ฏ ๐ฌ๐ฐ๐ด๐ต๐ฆ๐ฏ๐ฆ๐ง๐ง๐ช๐ค๐ช๐ฆฬ๐ฏ๐ต๐ฆ๐ณ ๐ข๐ญ๐ด ๐ซ๐ฆ ๐ฆ๐ฆ๐ฏ ๐ท๐ฐ๐ช๐ฑ ๐จ๐ฆ๐ฃ๐ณ๐ถ๐ช๐ฌ๐ต ๐ฐ๐ฑ ๐ฅ๐ฆ ๐ญ๐ข๐ฏ๐จ๐ฆ ๐ต๐ฆ๐ณ๐ฎ๐ช๐ซ๐ฏ).
Hulp bij je call-tracking?
Ik help je graag verder. Of dat nu met Qooqie implementatie is, of via bovenstaande methode. Wil je deze hacking methode met mij inrichten? Denk aan 100-250โฌ om dit in te richten, afhankelijk van jouw website en systemen.
Mocht je nog vragen hebben hierover? Schroom niet om een berichtje te sturen.
รf wil je direct aan de slag met eenvoudige call-tracking via VOIP? Neem dan gewoon even contact op.